Dezvoltare personală prin vestimentație

E foarte posibil să fi ridicat din sprâncene când ai citit titlul acestui articol. Asta fiindcă pentru conştientul colectiv dezvoltarea personală are legătură mai degrabă cu cititul cărţilor, participarea la cursuri de tot felul, seminarii, workshop-uri etc.

Din punctul meu de vedere, hainele tale reprezintă cea mai uşoară şi rapidă cale de a-ţi aduce o îmbunătăţire personală. Până la urmă asta înseamnă “dezvoltare personală” – să faci acele lucruri care te determină să devii o mai bună versiune a ta.

Haide să vedem mai întâi prin ce metode ne putem dezvolta personal:

Din punctul meu de vedere, hainele tale reprezintă cea mai uşoară şi rapidă cale de a-ţi aduce o îmbunătăţire personală. Până la urmă asta înseamnă “dezvoltare personală” – să faci acele lucruri care te determină să devii o mai bună versiune a ta.

Haide să vedem mai întâi prin ce metode ne putem dezvolta personal:

Cititul – e la îndemâna oricum şi ne dezvoltă nu doar vocabularul, ci şi gândirea, imaginaţia etc. Totuşi, rezultatele se pot vedea în luni de zile sau chiar luni. Totul depinde de cât de multă “hrană” îi dai creierului tău.

Sportul – prin sport eliberezi endorfine, dopamină, testosteron şi mulţi alţi hormoni care au menirea de a te ţine în formă şi fericit. În funcţie de scopul pe care îl ai, îţi stabileşti un program în urma căruia vei obţine nişte rezultate. Însă, din nou, pentru a-ţi atinge aceste scopuri vei avea nevoie de luni, dacă nu chiar ani.

Alimentaţia – e foarte în trend mâncatul sănătos şi e perfect normal să fie aşa. Acest lucru nu ar trebui să fie o tendinţă, ci mai degrabă un mod de viaţă. Ce se întâmplă, însă, e că nu vedem întotdeauna ceva palpabil, nişte rezultate imediate, şi ajungem de multe ori să cădem în ispite. Alimentaţia sănătoasă e o investiţie pe termen lung pentru corpul tău şi, totodată, o bună metodă de prevenire a problemelor de sănătate.

Meditaţia – deşi poate fi considerată de mulţi a fi încă un subiect tabu în România, aceasta începe să fie practicată de tot mai multe persoane (inclusiv de mine). Ajută la conectarea ta cu tine însuţi, la a-ţi găsi pacea şi echilibratul interior. Totuşi, şi această practică are nevoie de mult exerciţiu şi o bună parte din timpul tău pentru a-i vedea rezultatele.


Hainele, pe de altă parte, îţi oferă rezultate palpabile în timp real.

Ai achiziţionat acele haine fiindcă sunt potrivite fizionomiei tale. Ai ales combinaţiile de culori şi texturi potrivite între ele, pe placul tău şi în funcţie de contextul spre care te îndrepţi.

Le-ai dus la un croitor pentru a le oferi croiul ideal ţie şi BOOM – rezultatul e unul de mare efect. Primeşti o stare de încredere despre care habar nu aveai că zace în tine… şi toate acestea într-o singură zi!

Te vei simţi şi te vei percepe diferit şi odată cu tine o vor face şi cei din jurul tău. Vei fi o prezenţă aparte în orice context. Lipsa ta va fi simţită atunci când părăseşti încăperea. Epitetele şi metaforele pot continua, dar sunt sigur că ai prins ideea.

Am convingerea că trebuie să ne tratăm corpul ca pe ceva extrem de preţios.

E important să ne hrănim mintea cu lucruri utile şi valoroase, a căror roade îmbelşugate le vom culege ulterior. Să îi oferim corpului nostru exact ceea ce are nevoie şi ceea ce şi noi poftim.

Să îl punem constant în mişcare pentru a-i oferi tonus şi longevitate. Să hrănim spiritul ce convieţuieşte în el. Şi, nu în ultimul rând, să-l acoperim cu cele mai bune haine, pentru a-i arăta aprecierea şi respectul nostru.

Hainele sunt nişte simple ambalaje privite separat de elementele menţionate mai sus. Mai ales dacă acestea nu îmbracă un caracter frumos, un corp sănătos şi puternic, cu o minte ageră şi un spirit viu.