Cămaşa care nu se şifonează

O cămaşă care nu se şifonează reprezintă visul oricărui bărbat. Însă, înainte de orice, ea reprezintă articolul vestimentar tipic masculin.

Prima formă de cămaşă a fost descoperită într-un sit arheologic din Egipt, având o vechime de cca. 3.000 de ani. Dacă pe atunci cutele din cămaşă nu prea contau, astăzi ele reprezintă un adevărat coşmar pentru bărbaţi şi pentru soţiile lor, deopotrivă.

Am să fiu avocatul bumbacului în acest articol şi am să îţi prezint o explicaţie ştiinţifică pentru şifonarea cămăşii.

Bumbacul (ca majoritatea fibrelor) este format dintr-o substanţă numită celuloză. Aceasta conţine hidrogen – un ingredient, dacă vreţi, estenţial în apă.

Când acest material este ţesut într-o piesă de îmbrăcăminte (cămaşa, în acest caz), particulele de hidrogen sunt atrase unele de altele şi formează o legătură. Acest lucru îi conferă formă cămăşii şi o ajută să îşi păstreze forma atunci când este purtată. Dacă nu, te udă.

Dacă transpiri, îţi petreci timpul într-o zonă umedă sau pur şi simplu îţi speli cămaşa, aceasta se şifonează. Acest lucru se întâmplă deoarece legăturile de hidrogen din bumbac reacţionează la apă, determinând ţesătura să se deformeze.

Este foarte posibil să acuzi bumbacul şi după această pledoarie prezentată, spunând că acesta se şifonează înainte de a transpira. Totuşi, eu am să-l apăr în continuare şi am să îţi spun că această deformare apare şi din pricina transferului termic.

Bumbacul îşi păstrează forma la temperaturi de până la 21 de grade Celsius. În momentul în care îmbraci cămaşa, bumbacul intră în contact cu corpul tău (care are, evident, o temperatură mai mare, de 36 grade Celsius), iar acest lucru duce la deformarea sa.

Umiditatea şi căldura, aşadar, schimbă forma ţesăturii. Practic, cele două “ingrediente” se regăsesc şi în fierul de călcat, care îndeplineşte exact aceeaşi sarcină.

Acum că ştii motivul şifonării lor, mai eşti supărat pe cămăşile tale?

Dacă răspunsul este da, atunci îţi propun să te opreşti o clipă din citit şi să fii sincer cu tine. De ce îţi doreşti atât de tare o astfel de cămaşă care nu se şifonează? De ce eşti atât de vehement cu acele cute?

Dacă eşti într-adevăr sincer, te prinzi destul de repede. Are legătură cu felul în care te percep cei din jur, nu-i aşa? Ei bine, permite-mi să îţi dau o veste bună: şi cămăşile lor se şifonează.

Bumbacul (căci o cămaşă dintr-un astfel de material îţi recomand) este extrem de şifonabil, asemeni inului şi celorlalte materiale fabricate din plante textile. Însăşi tocmai defectul lor e frumuseţea lor.

P.S: Umblă vorba că ar exista aşa-numitele cămăşi non-iron care teoretic – şi doar teoretic! – nu se şifonează. Dă-mi voie să te scutesc de o dezamăgire şi să îţi spun că acestea nu funcţionează întocmai aşa cum te-ai aştepta.