Costumul la comandă – cum îl integrăm în ținutele smart-casual?

Stilurile vestimentare au fost unelte prin care, în anumite timpuri, se realiza diferențierea între clasele sociale. Nu oricine își permitea să apară în public cu o cămașă albă imaculată și un costum elegant care să i se potrivească perfect, în fiecare zi. Și, în acest fel, unele piese vestimentare au devenit indicii ale statutului social.

Totuși, odată cu avansarea tehnologiei și modernizarea vieții noastre cotidiene, au apărut și stiluri vestimentare noi, aflate la intersecția celor inițiale, cum este și bine-cunoscutul stil smart-casual.

Un dress code smart-casual poate pune probleme oricărui bărbat care adoptă stilul business în fiecare zi a săptămânii. Trebuie să îmbrace un costum realizat la comandă? Sau mai curând o pereche de blugi și un tricou polo?

Un consultant vestimentar cu experiență știe exact cum să combine elementele elegante cu cele casual și să creeze o ținută potrivită unei întâlniri de business într-un cadru mai relaxat sau unui eveniment informal.
Așadar, pe parcursul acestui articol vom discuta despre cum poți construi apariții smart-casual ca la carte și de ce piesele vestimentare made-to-measure pot reprezenta baza acestor ținute!

Costum la comandă sau blugi, atunci când ne îmbrăcăm smart-casual?

Înainte să răspundem la această întrebare, trebuie să înțelegem de ce există un astfel de stil și ce vrea el să exprime, de fapt.

Ți s-a întâmplat vreodată să te plimbi în oraș într-o ținută lejeră, și să te întâlnești cu un partener de afaceri, cu un client sau cu o persoană importantă din compania în care lucrezi, și care purta un costum elegant?

Atunci, o apariție smart-casual ar fi fost potrivită!

Sau poate îți este mai cunoscut scenariul când stabilești o întâlnire la restaurant cu un prieten vechi, în prezența căruia te simți confortabil, însă în localul respectiv poți sesiza doar oameni bine îmbrăcați?

Și aceasta este o situație pentru care moda masculină modernă a creat stilul smart-casual!
tinuta eleganta smart casual din piese colorate la comanda cu fundal maro

Ce înseamnă, de fapt, stilul smart-casual?

Combinația a doi termeni radical opuși poate crea confuzie în rândul bărbaților ușor nesiguri pe diferența dintre stiluri, însă totul este mult mai simplu decât sună.

La bază, dacă “smart” este echivalentul cuvântului “elegant”, iar “casual” înseamnă “lejer”, stilul smart-casual nu este altceva decât o combinație atent aleasă de obiecte vestimentare elegante, și altele lejere.

Totuși, există o linie fină la intersecția celor două stiluri, și acolo stă, de fapt, definiția stilului smart-casual!

De aceea, de multe ori, delimitarea acestei intersecții necesită mulți ani de experiență în arta vestimentației masculine, iar sfatul unui consultant vestimentar poate face diferența dintre un outfit reușit și unul mai puțin inspirat. Astfel de oameni pregătiți poți găsi și în showroom-ul Mezum, locul unde orice gentleman își poate găsi stilul vestimentar care îl definește și poate construi ținuta perfectă pentru următorul său eveniment.

Care sunt diferitele tipuri de ținute smart-casual și unde apar piesele vestimentare realizate la comandă?

Stilul smart-casual variază extraordinar de mult, în funcție de contextul în care ne aflăm.

Spre exemplu, iată câteva situații unde stilul smart-casual se potrivește:

  • În timpul unei plimbări relaxante în orașul pe care îl vizitezi
  • Pentru o întâlnire de afaceri cu un partener apropiat, într-o locație mai puțin elegantă
  • Când trebuie să ajungi în mai multe locuri într-o zi, în contexte diferite

La o întâlnire romantică într-un cadru informal

  • În timpul unei festivități de absolvire

Dar, pentru fiecare dintre aceste situații, stilul smart-casual este puțin diferit.

Spre exemplu, pentru o întâlnire romantică, în funcție de stilul tău uzual, poate să porți un costum elegant nu este alegerea potrivită. Ar putea părea că vrei să impresionezi prea mult. În acest caz, cu o combinație de blugi made-to-measure și o cămașă albă descheiată, creezi un look relaxat, în timp ce oferi și o atenție deosebită aspectului tău.

Dar același costum realizat la comandă poate fi alegerea perfectă pentru o festivitate de premiere organizată într-un cadru mai puțin formal! Pune alături o cămașă sau un tricou simplu și vei obține un aspect modern, fără să ieși din tiparele unui astfel de eveniment.

De ce articolele vestimentare made-to-measure sunt importante pentru stilul smart-casual?

Mulți dintre pasionații de moda masculină sunt de părere că poți crea un efect smart-casual, doar adăugând o piesă vestimentară exclusivistă unei ținute care, în alt context, ar părea lejeră și obișnuită.

De multe ori, o pereche de pantaloni chino croiți pe măsura ta, o cămașă sau o pereche de mocasini cu un aspect premium pot să transforme total aspectul general al unei ținute. Aceste articole vestimentare emană o eleganță aparte, ce poate fi observată de oricine, cu ochiul liber, prin modul în care se așează pe corpul tău.

Așadar, una dintre metodele prin care poți crea un look smart-casual este să adaugi un astfel de element deosebit realizat la comandă, unei ținute obișnuite.

bărbat manechin poartă costum la comandă albastru elegant

Cum poate deveni un costum la comandă piesa de bază a ținutelor tale smart-casual?

Este foarte probabil să asociezi un costum realizat la comandă cu eleganța supremă, cu o cravată colorată și, de ce nu, cu o vestă care să îți accentueze silueta. Însă, desi poate fi purtat și în acest mod, nu trebuie să te limitezi la o astfel de imagine!

O investiție într-un astfel de costum îți poate garanta un număr mare de ținute smart-casual, prin multiplele piese vestimentare din care este construit.

Spre exemplu, dacă ai cumpăra un costum gri făcut la comandă, ai deține deja un sacou și o pereche de pantaloni gri, cu ajutorul cărora poți crea diverse combinații smart-casual. În acest caz, poți:

  • să porți întregul costum, alături de o pereche de sneakers casual albi și un tricou simplu, băgat în pantaloni
  • să alegi doar pantalonii gri și să completezi ținuta cu un tricou polo ruginiu și o pereche de mocasini cafenii, pe timpul verii
  • să îmbraci sacoul gri alături de o pereche de ⦁ blugi și o maletă, piese ce pot face parte dintr-o ținută smart-casual în anotimpurile mai reci

Așadar, pe lângă nenumăratele ocazii de a purta costumul în stil clasic, împreună cu o cămașă alba, cravată și pantofi Oxford negri, iată că anul 2022 îți oferă posibilitatea să îi oferi și o altă utilitate noii tale investiții, prin ținutele la limita formalului, care sunt deja considerate o normalitate.

Concluzie

Stilul smart-casual nu îi pune probleme bărbatului Mezum, ci din contra, îl ajută să își afișeze personalitatea în fiecare zi. Există piese special concepute pentru acest tip de ținute, însă poți cu siguranță să construiești una din piesele pe care le deții deja în garderobă.

Iar dacă nu ești sigur că ai înțeles exact cum îmbini piesele astfel încât să rămâi la limita dintre smart și casual, te așteptăm la noi în showroom pentru o discuție relaxată despre modă și stilul pe care ți-l dorești! Cu siguranță consultanții Mezum te vor ajuta să ai apariții de efect, caracteristice oricărui bărbat de success, încrezător în propriile forte.