Totul despre mocasini – cum îi purtăm și ce reguli trebuie să respectăm?

Totul despre mocasini

De la apariția lor în moda masculină, mocasinii se numără printre cele mai apreciate tipuri de încălțăminte masculină, mulțumită adaptabilității lor la stiluri multiple. Totuși, aflându-se pe piață din secolul XX, informațiile despre cum se poartă mocasinii și căror contexte se potrivesc, nu sunt atât de răspândite în societate.

Pentru că misiunea Mezum este să transforme bărbați în gentlemeni, prin educație, sfaturi vestimentare și ținute în pas cu ultimele trenduri, am decis să scriem acest articol menit să clarifice câteva dintre zvonurile despre mocasini.

Îi purtăm cu șosete sau fără? Se poartă doar vara? Se potrivesc la costum sau mai degrabă la o ținută casual? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care își vor găsi răspunsul în următoarele rânduri. Continuă să citești și vei ști totul despre ei!

Ce sunt mocasinii?

Fiecare regiune a țării noastre are un dialect diferit, însă termenul oficial pentru acest tip de încălțăminte este cel de “mocasini”. Dar cum se deosebește acest tip de încălțăminte de celelalte? Există câteva caracteristici unice pe care le are:

  • mocasinii nu au șireturi – sunt un tip de încălțăminte care se poate încălța foarte rapid
  • mocasinii sunt un tip de pantofi joși – adică glezna va rămâne mereu dezgolită când îi porți
  • majoritatea mocasinilor au un stil special de toc
  • talpa mocasinilor este separată de partea principală a pantofului

În principal, o pereche de mocasini va putea fi recunoscută ușor, bazat pe aspect și pe cele 4 proprietăți menționate. Dar de ce a fost inventat un asemenea tip de încălțăminte? Există un motiv clar…

Mocasinii: de unde provin și cum influențează rădăcinile lor modul în care sunt purtați astăzi

După cum menționam mai devreme, mocasinii au apărut abia în secolul XX, mai exact în anul 1936, când o companie americană a produs prima pereche de mocasini în serie.

Totuși, istoria lor nu se oprește acolo. Ei au apărut, de fapt, pe tărâmurile norvegiene, fiind o invenție a pescarilor care își doreau o încălțăminte ușoară, confortabilă pentru munca lor. Apoi, se zvonește că turiștii europeni au remarcat acel stil de încălțăminte, iar pescarii, comercianți din fire, au început să îi comercializeze și în afara țării, moment în care s-au popularizat la nivel european.

Între timp, numărul de turiști americani care vizitau Europa în acea perioadă a crescut, iar unul dintre aceștia a văzut oportunitatea de business și au început să producă în serie mocasini, mai exact “Penny Loafers”.

Ce impact are această istorie asupra mocasinilor, în ziua de astăzi?

Originile mocasinilor fac ca modul în care ar trebui să îi purtăm astăzi să fie destul de clar. Chiar dacă ei au evoluat de la stadiul de încălțăminte pentru lucru, la încălțări pentru societatea înaltă, la un moment dat, atributul lor principal rămâne același: confortul.

Deși astăzi există variații mai elegante, precum mocasinii de tip Tassel, indiferent de situație, nu vom purta mocasini la evenimente formale. Ei sunt un tip de pantof creat pentru confort, și se potrivesc mult mai bine ținutelor smart-casual. Desigur, pot fi purtați și alături de un costum din 2 piese, dacă ținuta este una mai lejeră, fără accesorii elegante.

Tipuri de mocasini și când îi purtăm?

Un alt lucru important de menționat este că există mai multe tipuri de mocasini, fiecare cu o istorie diferită și caracteristici unice. Astăzi, vom vorbi despre cele mai populare 3 tipuri de mocasini: tip Penny, tip Tassel și tip Horsebit, cei promovați de Gucci.

Mocasinii de tip Penny

Acești mocasini și-au schimbat numele în primii ani de viață, din “Weejuns”, termenul norvegian pe care l-a ales producătorul, în “Penny”. Asta pentru că, studenții de la marile univeristăți care începuseră să îi poarte, puneau o monedă numită penny în tăietura de pe partea superioară a pantofului, pentru a-i transforma într-un obiect vestimentar remarcabil.
Sunt cel mai comun și mai comod model de mocasini și este des întâlnit în ținutele casual: pentru o plimbare în parc sau pe faleză, pentru o întâlnire informală sau chiar pentru treburile zilnice, în oraș, alături de o pereche de chinos.

Mocasinii de tip Tassel

Acest tip de mocasini au venit ca răspuns la nevoia oamenilor de un tip de pantof care să fie confortabil, dar să poată fi purtat la ținute mai elegante. De aceea, designerii au plusat pe partea de ornamente și au introdus 2 ciucuri pe partea superioară a pantofului.

Și în ziua de astăzi, acest tip de mocasini este considerat printre cele mai elegante, putând fi purtat în cadrul unui eveniment informal, alături de o ținută smart-casual.

mocasini tassel negri cu insertii decorative așezați pe podea
Mocasinii de tip Horsebit

Ușor de recunoscut mulțumită accesoriului de metal vizibil, mocasinii Horsebit reprezintă gama de lux a acestor tip de pantofi, promovată de unul din liderii de piață din industria modei, brandul Gucci.

Se spune că au apărut după ce Aldo Gucci, în tinerețea sa, în timp ce lucra pentru un hotel din Londra, printre cei mai de seamă oameni ai vremii, și-a notat caracteristicile stilului lor. Ajungând înapoi în Italia, și-a folosit notițele și a creat primul model de mocasini Horsebit în 1953.

De atunci, acest model a devenit apogeul luxului și apare des în expoziții de modă sau ținute ale vedetelor la evenimente.

Mocasinii: piele sau piele întoarsă – ce material să alegi?

De obicei, materialul folosit pentru producerea mocasinilor variază între piele neagră, cafenie sau bleumarin și piele întoarsă de diverse culori.

Dacă îți dorești mocasini pentru că ești de părere că se potrivesc cu temperaturile caniculare ale verii, poți alege fără probleme oricare dintre materiale. Totuși, trebuie să știi că o pereche de mocasini de piele întoarsă îți va lăsa piciorul să respire mai bine decât orice alt material, și vei putea să gestionezi mai bine disconfortul termic de afară.

Problemele apar pe parcursul anotimpurilor cu precipitații, primăvara și toamna. Atunci, recomandarea Mezum este să optezi pentru mocasini din piele închisă la culoare, pentru că cei din piele întoarsă sunt vulnerabili la umiditate, iar cei deschiși la culoare se vor murdări foarte repede.

Mocasinii – cu șoșete sau fără?

Această întrebare este pe buzele tuturor bărbaților atenți la modul în care se îmbracă!
Dacă te numeri printre aceștia, trebuie să știi că părerile sunt împărțite, în rândul consilierilor vestimentari. Până se elucidează misterul, trebuie să știi câteva reguli de bază, atunci când alegi să îi porți cu sau fără șosete:

  • Dacă alegi să porți șosete, atenție la culoarea lor! Fie le alegi în nuanța pantalonilor, fie, dacă vrei să devină atracția principală a ținutei tale, le alegi într-o culoare contrastantă cu restul articolelor vestimentare pe care le porți.
  • Dacă alegi să nu porți fără șosete, atenție la anotimp și la lungimea pantalonilor! Mocasinii fără șosete nu se poartă atunci când afară sunt temperaturi scăzute, cu atât mai mult dacă în partea de sus alegi să porți un palton sau o geacă groasă.

Concluzie: cum îți alegi tipul de mocasini care ți se potrivește?

Dacă ești de părere că o pereche de mocasini și-ar găsi locul în garderoba ta, ai multe variante: diferite tipuri de stiluri, culori sau materiale.

Tot ce îți rămâne de făcut este să răspunzi la 3 întrebări de bază: când, unde și în ce combinații voi purta această pereche de încălțări?

Dacă ai nevoie de ei pentru un concediu pe litoral, mergi către o pereche de mocasini Penny de piele întoarsă. Pe de altă parte, dacă ai un eveniment în aer liber, în octombrie, alege o pereche de mocasini Tassel cafenii, și asortează-le o pereche de șosete.

Pentru altfel de ocazii, consultanții Mezum îți stau oricând la dispoziție în showroom-ul nostru din inima Clujului, sau pentru o discuție telefonică! Începe-ți astăzi călătoria către un stil care să te reprezinte.